úterý 17. března 2015

OpenScad verze 3 2015



Image result for OpenSCAD logo
Před pár dny byla vydána nová verze aplikace OpenSCAD, jednoho z oblíbených nástrojů pro tvorbu 3D modelů.  Nová verze přináší  některá podstatná vylepšení, které zde stručně shrneme.


O OpenSCADu jsem se zmiňoval již v příspěvku o stavbě naší tiskárny, kdy jsem sondoval jaké vývojové prostředí pro tvorbu 3D modelů bude nejvhodnější. Pro připomenutí,  OpenSCAD je volný software a je k dispozici pro Linux/UNIX, Windows a Mac OS X. Na rozdíl od jiných programů pro 3D modelování (jako je například Blender) se nezaměřuje na uměleckou stránku 3D modelování, ale spíš na tu inženýrskou. Takže se nejlépe hodí na návrh strojních součástek a určitě ho nepoužijete pro tvorbu počítačové animace.

OpenSCAD není interaktivní modelovací software, ale je jakýmsi 3D kompilátorem, který čte skript popisující daný 3D objekt a vytváří na základě tohoto skriptu 3D model.  Tento přístup dává návrháři možnost přesně nastavit každý aspekt navrhovaného modelu a (hlavně) vytvářet parametrické modely, které lze snadno konfigurovat pro daný konkrétní návrh.

OpenSCAD užívá dva základní přístupy pro tvorbu 3D modeů. První je konstruktivní geometrie třírozměrných těles (constructive solid geometry, CSG), zatímco druhá je vytahování (extrision 2D půdorysů). Jako formát těchto dvourozměrných půdorysů se používájí Autocad DXF soubory. Kromě 2D DXF souborů může OpenSCAD jak číst tak generovat 3D modely jak v STL tak i OFF formátech.

Nová verze zaujme hned na první pohled několika změnami GUI: Zprvé hned při spouštění programu se objeví úvodní stránka, kde můžeme rychle a pohodlně zvolit, zda chceme otevřít nový soubor, nebo některý z nedávno editovaných, případně nabízí k otevření celou řadu příkladů, které demonstrují různé aspekty OpenSCADu. Jedná se o jednoduché vylepšení, které potěší.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Po spuštění  programu si všimneme dvou zásadních změn v GUI. Zaprvé grafické okno ukazuje osy s ocejchovanými stupnicemi po 1cm a na spodní straně grafického okna se nově objevila lišta s nástroji, umožňující přepínání parametrů zobrazení objektů v grafickém okně, které dříve bylo potřeba přenastavovat v menu.

Zásadnější změnou však je upgrade textového okna, které je založené na moderním textovém editoru QScintilla, který je daleko přehlednější díky barevnému odlišování různých struktur v programu, hlídání konců subrutin a podobně.



I samotný program doznal řadu změn a vylepšení.   Za zmínku stojí nově přidaná 2D funkce text()  která umožňuje využívat systémových fontů pro tvorbu textových prvků na 3D modelech.  V předchozích verzích bylo potřeba vytvořit text v jiné aplikaci, převézt do DXF formátu importovat do OpenSCADu, což bylo dost protivné.

Pod kapotou se skrývají vylepšení, která mají zlepšit efektivitu výpočtu finálního 3D modelu, takže rendering by snad měl být rychlejší než dosud. 


Oficiální stránky na:
www.openscad.org



Žádné komentáře:

Okomentovat